Ακράτεια Ούρων και Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση

Ακράτεια Ούρων και Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η ακράτεια ούρων ορίζεται ως μια κατάσταση ακούσιας απώλειας ούρων που αναγνωρίζεται με αντικειμενική κλινική εξέταση από συναφείς ειδικότητες (π.χ. ουρολόγοι, γυναικολόγοι κ.ά.). Δημιουργεί υγειονομικό ή και κοινωνικό πρόβλημα στους ασθενείς και είναι ευρέως κατανοητό, ότι η ακράτεια ούρων είναι ένα ευαίσθητο θέμα υγείας και πολλές γυναίκες καθυστερούν τη θεραπεία για πολλά χρόνια λόγω αμηχανίας ή ντροπής. Σύμφωνα με έρευνες αρκετές γυναίκες πιστεύουν ότι η ακράτεια ούρων είναι αναπόφευκτη μετά τον τοκετό ή σε προχωρημένη ηλικία και μπορεί να μην γνωρίζουν τις επιλογές θεραπείας.

Η ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ “STRESS INCONTINENCE”

Η φυσικοθεραπεία για τις γυναίκες με ακράτεια ούρων από προσπάθεια έχει εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα.
Η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού τοιχώματος αποτελεί την κύρια μέθοδο θεραπείας, με σκοπό την αναστολή των ακούσιων συσπάσεων του εξωστήρα μυ της κύστης (ενεργοποίηση συγκεκριμένων πυελικών αντανακλαστικών). Συνίσταται, επίσης, στις γυναίκες κατά την πρώτη τους εγκυμοσύνη ως προληπτική στρατηγική για την ακράτεια ούρων.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία η ακράτεια ούρων επηρεάζει το 20,4% των ατόμων ηλικίας 40 ετών και άνω. Στις γυναίκες, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 35,6% στην ηλικία των 80 ετών και άνω.
Το 50% των γυναικών που ανέφεραν ότι είχαν ακράτεια ούρων ήταν μέτρια ή και πολύ ενοχλημένες από αυτήν.
Το 27% δεν επιθυμούσε να μεταβεί σε μέρη όπου δεν ήταν βέβαιοι για τη διαθεσιμότητα τουαλετών.
Το 31% ντυνόταν διαφορετικά λόγω του προβλήματος.
Το 23% δήλωσε ότι επηρέασε τη σεξουαλική τους ζωή.
Το 23% δήλωσε ότι μείωσε τα επίπεδα δραστηριότητάς τους.
Το 25% περιγράφει αισθήματα απογοήτευσης ή/και αμηχανίας.

Η ακράτεια ούρων έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και επηρεάζει σημαντικό αριθμό γυναικών. Η επαφή με έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή προσφέρει τόσο την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας όσο και στρατηγικές προαγωγής της υγείας και πρόληψης.

Ο κ. Γιγουρτάκης διαθέτει Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με τίτλο “Φορητός ενδοκολπικός εξασκητής πυελικού εδάφους δια ηχητικής ανάδρασης VagXRcizer”, που απευθύνεται σε γυναίκες με ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Στο φυσικοθεραπευτήριο μας λειτουργεί Τμήμα Θεραπείας Ακράτειας Ούρων https://www.gigourtakis.gr/depar…/therapia-akratias-ouron-2/

Στην ιστοσελίδα μας υπάρχει άρθρο σχετικό με τους τρόπους θεραπείας της ακράτειας ούρων από προσπάθεια: https://www.gigourtakis.gr/urinary-incontinence-physiothe…/…

Πηγή: https://www.csp.org.uk/…/physiotherapy-works-urinary-incont…

Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές
Back to top